Bir Sayfa Seçin

Posta Güvercini Bakımı

Posta güvercini bakımı ve bununla birlikte yetiştiriciliği sabır ve emek isteyen bir sürece sahip olmaktadır. Bakımlarında beslenmeleri, sağlıkları, günlük uçuş egzersizleri ve hastalık durumları çok yakından takip edilmelidir. Güvercin yetiştiriciliğinde, güvercinlerin ırklarına ve türlerine göre farklı bakım yöntemleri kullanılmaktadır. Posta güvercinlerinin yetiştirilmesinde teknik bilgilere sahip olmak ve daha fazla özveri göstermek gerekiyor. Posta güvercini bakımı ve yetiştirme işlemleri gibi genel eğitimlerini aynı bir sporcunun önemli müsabakalara hazırlanması gibi düşünüp buna göre çeşitli disiplinler gerektiğini bilerek hareket edilmelidir.

Posta güvercini eğitimi e-kitap

Posta Güvercini Bakımı Nasıl Yapılır? Bakım Dönemleri Nelerdir?

Posta güvercini bakımı nasıl yapılır? Sorusuna yanıtlar bularak bilgi edinmek isteyenler, bu konuyla ilgili kitap temini yaparak her türlü bilgiye ulaşabiliyor. Posta güvercinlerinin bulunduğu dönemlere göre farklı bakım yöntemleri kullanılır. Posta güvercini bakımı nasıl yapılır öğrenmeden önce bilinmesi gereken önemli bir detay vardır. Her posta güvercini bir yıl içerisinde 4 farklı dönem geçirir ve bu dönemler şunlardır:

  • Tüy değişim dönemi
  • Kış dönemi
  • Yarış dönemi
  • Yavru dönemi

Yetiştiriciler bu dönemleri takip ederek gerekli bakımları uygulamalıdır. Posta güvercinlerinde tüy değişimi genelde Eylül – Aralık ayları arasında gerçekleşir. Tüy değişimi kış aylarına hazırlık ve yeni tüylerin çıkması olarak görülür.

posta güvercini bakımı

Yavru Posta Güvercinleri Bakımı ve Dönemleri

Damızlık olarak seçilmiş olan posta güvercinleri bakımı sağlıklı yavrulara sahip olabilmek adına özel olarak yapılır. Yavru bakımı sürecinde damızlık olarak bakılacak güvercinlerin, yavru dönemi öncesinde tüm sağlık kontrolleri yapılır. Parazit ve hastalık gibi durumlara karşı aşılanır ve sağlıklı olmaları sağlanır. Şubat ayı ortalarından itibaren çiftleşmeleri yapılarak yavru dönemi başlatılır. Damızlık güvercinler için sağlıklı olmak çok önemlidir. Çünkü onlar ne kadar sağlıklı olurlarsa yavrularda bir o kadar sağlıklı olacaklardır. Yavru dönemi bakımlarında E vitamini açısından zengin olan besin takviyeleri yapılır. Posta güvercinleri bakımı için tercih edilen E vitaminleri yavru verimini üst düzeye çıkaracaktır.

Posta Güvercinin Bakımı İçin Doğru Yöntemler

Posta güvercinin bakımı profesyonellik isteyen bir iştir. Diğer kuş türlerinin bakımlarından farklıdır ve daha fazla zaman, emek ve özveri ister. Posta güvercinlerinin ortalama ömürleri, 10 ile 15 yıl arasıdır. Doğru bakım yöntemleri uygulandığında ve sağlıklı olmaları sağlandığında bazı posta güvercinlerinin 20 yıla kadar yaşayabildikleri bilinmektedir. Yavru posta güvercinleri, 30 günlük olduktan sonra kendi başlarına yem yemeye başlayabilecektir. Yavru güvercinler için bakımların nasıl yapılacağını öğrenmeli ve özel yavru yemi hazırlanmalıdır. Bu konuda ihtiyaç olan bilgilere eğitim kitapları aracılığıyla kolayca ulaşılabilmektedir. Yavru posta güvercinleri bakımlarını yaparken kendi yerlerini ve konumlarını öğrenmeleri için düzenli aralıklarla dışarıya salma yapılmalıdır.

Posta Güvercinleri Yarış Dönemi Bakımları

Kış öncesi tüy değişimi yapan posta güvercinleri için, Nisan – Mayıs gibi bahar aylarında yarışlar için uçuş antrenmanları yapılmaya başlanır. Yapılacak yarışlara ve uzun mesafeli uçuşlara hazır hale getirilirler. Yarış döneminde posta güvercini yarış bakımı yapılırken, beslenmelerine dikkat edilir. Sağlıklı olabilmeleri için bol enerji veren besinler verilir. Yüksek enerji vermesi için buğday, arpa, mısır, akdarı yemleri oranları artırılarak verilir. Doğru bakım ve beslenme için yemlere belirli oranda pirinç, mercimek gibi vitaminlerde eklenebilir.

Posta Güvercinleri Uçuş Bakımları

Posta güvercini yetiştiricileri, tüm bakım işlemlerini belirlenen kurallara göre yaptıktan sonra güvercinleri uçuşa hazır hale getirirler. Posta güvercinlerinin uçuş eğitimlerinde hava şartlarının önemi büyüktür. Her yetiştirici, güvercinin sağlık bakımlarının yapılabilmesi için hangi hava koşullarında uçuş antrenmanları yaptıracağını bilmelidir. Yağışlı ve sisli havalar ile şiddetli rüzgar olduğu zamanlar uçuş için uygun olmayan zamanlardır.

Aşırı sıcak havalarda yine uçuş için uygun olmayan zamandır. Doğru bakım yöntemlerini uygulayabilmek için hava koşullarını her zaman takip etmek gerekir. Uçuş eğitimleri vermek isteyenler, hava sıcaklığı 10 – 15 derece ve görüş mesafesinin en az 20 km olduğu hava koşullarını tercih etmelidir. Posta güvercinlerinin dışarı salınacağı hava koşulları sağlıklarını ve bakımlarını doğrudan etkileyecektir. Her hava koşuluna göre posta güvercini bakımı için gerekli olan teknikler bilinmelidir.